Unormale vejrtrækningsmønstre mens du sover

Åndedrætsmønstre ændres normalt under søvn. Under dyb søvn sænkes vejrtrækningen og bliver lettere, når kroppen hviler. Under lette søvn og REM kan vejrtrækning ligner vækkende liv, herunder perioder med tung vejrtrækning under drømme. Imidlertid kan konsekvent vejrtrækninger, huller i vejrtrækning og endog snorken være symptomer på søvnforstyrrelse eller andre sundhedsrisici.

Almindelig Snorking

Snorken er ganske almindelig og er den største klage af forstyrret søvn, i hvert fald for dem der sover ved siden af ​​en snorer. Personer, der snorker, er mere tilbøjelige til at sove på ryggen, være overvægtige eller har vedvarende allergier, der kan føre til irritation i halsen. At drikke alkohol tæt på sengetid kan også slappe af halsens muskler og øge chancen for snorken.

Obstruktiv og central søvnapnø

Imidlertid kan ekstraordinært højt og konsekvent snorken være et tegn på obstruktiv søvnapnø. Gasping for åndedræt og choking og hånende lyde kan også indikere denne søvnforstyrrelse, som skyldes afslapning af blødt væv i halsen, hvilket fører til korte afbrydelser i vejrtrækningen. En mere sjælden form for søvnapnø kendt som central søvnapnø opstår, når hjernen ikke sender det elektriske signal til membranen for at trække vejret. Begge former for søvnapnø samt en tredje form kaldet blandet søvnapnø, der kombinerer symptomer på begge, kan være farlige, hvis de ikke behandles.

Børn og overdreven snorking

Nogle børn har overdreven snorken, men har ikke de andre symptomer på søvnapnø. Reduced oxygen flow i børn, der snorker ofte, kan føre til adfærdsmæssige og læringsproblemer, hvis de ikke behandles, ifølge en artikel i 2007, der blev offentliggjort i “Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.”

Miljømæssige årsager

Åndedrætsproblemer, der resulterer i søvnforstyrrelser, kan påbegyndes af faktorer som klima, sæson og temperatur. Forskning udført af Harvard School of Public Health og Brigham & Women’s Hospital viste, at vejrtrækningsrelateret søvnforstyrrelse stiger under varmere nætter, og også når luftforurening forværres om sommeren.

Forebyggelse og behandling

Livsstilsvalg kan reducere vejrtræknings problemer. At tabe sig, ikke drikke alkohol før sengetid og få regelmæssig motion kan reducere almindelig snorking samt reducere obstruktiv søvnapnø symptomer. At stoppe med at ryge og reducere husfødte allergener vil også hjælpe. Prøv at opmuntre en snorkende søvnpartner til at sove på siden i stedet for på ryggen. Hvis dagligt grogginess, en vedvarende tør mund under opvågnen og morgenpine fortsætter, selv om disse livsstilsændringer, skal du kontakte en læge. Ubehandlet søvnapnø kan medføre alvorlig sundhedsrisiko, herunder hjertesygdom, diabetes og slagtilfælde.