Tilstoppede porer på næse og hage

Clogged porer, kendt klinisk som comedones, er en irriterende tilstand for mange mennesker, især teenagere, og kan føre til acne. Comedoner forekommer normalt på næsen og hagen, fordi porerne i disse områder har tendens til at være større og derfor lettere tilstoppet. Comedoner kan normalt behandles med enkle konservative foranstaltninger derhjemme. Se dog en hudlæge, hvis dine komedoner fortsætter.

Tre typer

Du kan blive påvirket af tre typer comedoner – whiteheads, blackheads og microcomedones. En whitehead eller lukket comedo er en tilstoppet pore, der ikke indeholder en åbning til overfladen af ​​huden. Dette resulterer i dannelsen af ​​en hvid bump under huden. En blackhead eller åben comedo er en tilstoppet pore, der indeholder en åbning til overfladen af ​​huden. Når olien i porerne udsættes for luft, bliver porens indhold sort. Mikrokomononer er meget små, uopdagelige tilstoppede porer.

Hvorfor Porer Clog

Den underliggende årsag til de fleste tilstoppede porer er overproduktionen af ​​olie – kendt som talg – fra dine porer. Cellerne inde i porer, kendt som keratinocytter, sidder fast sammen og danner en stikkontakt eller comedo. Denne kombination får bakterier, der normalt findes i porerne, til at blomstre og frigive inflammatoriske enzymer og kemikalier, der kan føre til bumser. Comedoner kan forværres af hud, der er meget tør eller olieagtig, klemmer, overdreven brug af fugtighedscreme, fugtigt vejr og visse kemikalier og farvestoffer.

Pas på din hud

Behandl tilstoppede porer med en mild rengøringsmiddel samt produkter, der hjælper med at fjerne dem. Se efter hudplejeprodukter, der er mærket oliefri og “ikke-komedogene”, hvilket betyder, at de ikke vil tilstoppe porer. Vask dit ansigt med en mild ansigtsrensning to gange om dagen, samt efter at du har arbejdet. Undgå hårde ansigtsrensere, tonere, astringents, scrubs, masker eller vaskeklude. Disse kan irritere din hud og forårsage breakouts. Påfør en topisk komedolytisk produkt, som virker for at fjerne porer og forhindre porer i at blive tilstoppet. Disse omfatter benzoylperoxid, salicylsyre, glycolsyre, resorcinol og svovl. Påfør et tyndt lag til dit ansigt en til to gange dagligt. Fortsæt med at anvende disse produkter, selvom dine porer ikke er tilstoppet som en forebyggende foranstaltning.

Hvornår skal du se din læge

Se din hudlæge, hvis dine komedoner ikke løser med hjemme behandlinger. En læge kan ordinere en stærkere comedolytisk topisk medicin, såsom et retinoid, og udføre mere aggressive behandlinger som kemisk peeling, microdermabrasion og comedonekstraktion.

Hænderne væk

Uanset hvilken behandling du forfølger, undgå at plukke på comedones. Klemning og plukning kan forårsage ardannelse, hvilket er endnu sværere at behandle end tilstoppede porer. Adopt en håndfri tilgang til dit ansigt for at holde bakterier og snavs væk fra din hud.