Selleri og kaliumrige fødevarer til at sænke højt kolesteroltal

Selleri kaldes både en urt og en grøntsag. Den har en krøllet stilk og usædvanlig smag og bruges mest i supper, gryder og salater. Det er meget lavt i kalorier og rig på vitaminer og mineraler, hvilket gør det til en ideel diætmad. Navnlig giver dets høje kaliumindhold mange sundhedsmæssige fordele, herunder den mulige reduktion af kolesterolniveauet. Imidlertid er der ikke etableret en direkte forbindelse mellem kalium og lavere kolesterol.

Selleri: Ernæringsmæssige fakta

Selleri er højt i vitaminerne A og C, og B-vitaminforbindelserne folat og cholin. Det indeholder også rimelige mængder calcium, fosfor og magnesium. Imidlertid kan dets høje kaliumniveauer være mest relevante for dets virkning på kolesterol. En stærk sammenhæng mellem et sundt indtag af kalium og et lavere blodtryk er blevet foreslået ved undersøgelser som dem, der blev udført på Wageningen University og Research Center i Holland og offentliggjort i den 13. september 2010 udgave af “Archives of Internal Medicine. ” Selleri indeholder 263 mg kalium pr. Kop

Fakta om kolesterol

Kolesterol er et voksagtigt stof, der findes i din krop. Det hjælper med at danne cellemembraner og er nødvendig til produktion af visse hormoner og D-vitamin. Det produceres i din lever, men findes også i fødevarer som kød, mejeriprodukter, æggeblommer, fjerkræ og fisk. Spise for meget kost kolesterol kan øge dit blod kolesterol, hvilket kan føre til højt blodtryk, atherosclerose eller hærdning af arterierne og hjertesygdomme. Vegetarfødekilder indeholder ikke kolesterol.

Godt “og” dårligt “kolesterol

Kolesterol og blod blandes ikke. For at kolesterol kan rejse gennem dit blod, er det overtrukket med et lag protein for at gøre et lipoprotein. Low-density lipoprotein, eller LDL, bærer det meste af kolesterolet i dit blod. For meget LDL-kolesterol kan forårsage en opbygning af fedt i dine arterier og kaldes “dårligt” kolesterol. Højdensitetslipoprotein eller HDL-kolesterol hjælper med at fjerne kolesterol fra dit blod og forhindre fedtopbygning. Af denne grund er det kendt som “godt” kolesterol.

Kalium og blodtryk

At spise en diæt rig på kalium kan bidrage til at sænke dit blodtryk. I deres undersøgelse af kaliumforbrug i 21 lande fandt Linda van Mierlo og kolleger på Wageningen Universitet, at det daglige kaliumindtag i den vestlige verden varierer mellem 1,7 g og 3,7 gram, væsentligt lavere end de 4,7 gram, der anbefales til optimal sundhed. Forskningen tyder på, at hæve dit kaliumindtag til dette niveau ville være lige så gavnligt for dit blodtryk som at sænke saltindtaget til anbefalede niveauer. For meget natrium i din kost kan også bidrage til højt blodtryk.

Selvom der ikke er nogen etableret forbindelse mellem kalium- og kolesterolniveauer, giver det andre sundhedsmæssige fordele ud over at sænke blodtrykket. Kalium er nødvendigt for fordøjelses-, kardio- og muskelfunktion, og det understøtter knogles sundhed. En diæt, der er naturligt rig på kalium, kan hjælpe med at forhindre slagtilfælde, ifølge University of Maryland Medical Center. Kosttilskud af kalium synes ikke at give de samme resultater.

Gode ​​kilder til kalium omfatter kød, visse typer fisk, mejeriprodukter og nogle frugter, grøntsager og bælgfrugter som artiskokhjerter, avokadoer, bananer, nyrebønner og linser. Vegetarere og veganer spiser typisk højere kaliumindhold og har meget lavere kolesteroltal. Det er imidlertid muligt, at kombinationen af ​​vegetabilske fødevarer, der generelt spises af vegetarer, tegner sig for deres lavere kolesteroltal snarere end mængden af ​​kalium i deres kost.

Det er vigtigt at opretholde den korrekte balance af kalium i din krop. Dette afhænger af mængden af ​​natrium og magnesium i dit blod, ifølge University of Maryland Medical Center. For meget kalium er kendt som hyperkalæmi. Symptomer omfatter diarré, maveirritation, kvalme, muskelsvaghed, nedsat hjertefrekvens og unormal hjerterytme. De mest udsatte personer omfatter ældre og personer med nedsat nyrefunktion. Tag ikke kaliumtilskud uden først at konsultere din læge.

Andre fordele

Kaliumkilder

farer