Koffein effekt på hypofysen

Koffein er en potent stimulator i centralnervesystemet og meget populært, og ca. 90 procent af verdens befolkning forbruger mindst en af ​​flere forskellige kilder til koffein, ifølge Brown University Health Education. Den stimulerende følelse af koffein er et resultat af hormonsekretion fra hypofysen.

Hypofysen

Hypofysen er en lille kæveformet kirtel, der findes i bunden af ​​kraniet, der udskiller en række hormoner, der hver især giver vigtige signaler til forskellige væv i hele kroppen. Hypofysen er afgørende for regulering af puls, blodtryk, søvncyklus, seksuel funktion og følelser. Denne kirtel er opdelt i to portioner: anterior og posterior. Den forreste hypofyse frigiver flere typer hormoner, herunder en, der retter sig mod binyrerne, der sidder oven på nyrerne.

Koffein og hypofyse

Når du har forbrugt koffein, bliver hjernens neuroner meget aktiverede. Hypofysen fortolker denne forhøjede neuronaktivitet som et nødsignal svarende til den reaktion, din hjerne har, når du er meget bange. Dette signal overføres via det kortikotropin-frigivende hormon, som hypothalamus udskiller. Som reaktion på dette nødsignal kaldes den forreste hypofyse adrenokortikotrop hormon, også kaldet ACTH.

Virkninger på binyrerne

ACTH produceret som følge af koffein-induceret stimulering af hypothalamus og hypofysen stimulerer binyrerne til at udskille forskellige hormoner. Et af disse hormoner er epinephrin, også kaldet adrenalin, som har flere aktiverende virkninger, såsom opmærksomhed. Forbruger for meget koffein kan få dig til at føle dig nervøs, rastløs og endog ivrig. Et andet hormon adrenal kirtler udskilles er dopamin, der er ansvarlig for koffeinens vanedannende karakter.

Koffein kilder

Koffein er identisk i naturen, uanset kilde; derfor har alle koffeinkilder samme virkning på hypofysen. De fælles kilder til koffein inkluderer kaffebønner, teblad og chokolade. Kaffe- og espresso-drikkevarer har ca. 80 til 90 mg koffein pr. Portion: sort og grøn te har omkring halvdelen af ​​koffein ved ca. 40 mg pr. Portion, og mørk chokolade har ca. 20 mg koffein i hver portion.