Fordele og anvendelser af gotu kola

Centella asiatica, der almindeligvis betegnes som gotu kola, er en sumpplante, der vokser naturligt i Indien og Sydafrika, hvor det ofte omtales som “ungdommens springvand.” Dens blade og stilke tørres, og det er blevet brugt til en Mange medicinske formål i tusindvis af år. Gotu kola kan påvirke leveren eller interagere med visse lægemidler, og du bør tale med din læge, før du supplerer det.

Gotu kola indeholder mange næringsstoffer, herunder phytochecmicals beta-caroten, camphol og campesetol. Det er også en kilde til mineralerne calcium, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen og zink og vitamin C, B-1, B-2 og B-3. Det amerikanske kræftsamfund siger imidlertid, at forbindelsen mest sandsynligt er ansvarlig for dens fordel som plantelægemiddel, er en forbindelse kendt som “saponiner”. Til terapeutiske formål kan gotu kola tages som supplement i kapsler, ekstrakter eller pulvere, som En ingrediens i visse øjendråber eller lavet til en te.

Gotu Kola har en bred vifte af påståede fordele. Ifølge University of Maryland Medical School, eller UMMC, er det blevet brugt historisk til at behandle syfilis, hepatitis, mavesår, epilepsi, diarré, feber og astma. Phyllis Balch siger i sin bog “Prescription for Nutritional Healing”, at det også stimulerer centralnervesystemet og kan virke som et mildt stimulerende middel, der forbedrer mental klarhed, reducerer mental træthed og øget energi. Andre potentielle anvendelser omfatter behandling af luftvejssygdomme såsom forkølelse, nedsættelse af væskeretention, stimulering af appetitten, øget kønsdrev og understøttelse af sund hjerte- og leverfunktion. Det kan også øge mental velvære, ved at reducere depression og angst, og bidrage til at forhindre søvnløshed. Imidlertid er de fleste af disse fordele baseret på anekdotiske beviser og ikke på videnskabelig forskning.

Gotu kola bruges også topisk som en salve til behandling af forskellige hudforhold. UMMC siger, at det indeholder kemikalier kaldet triterpenoider, som har antioxidant egenskaber, der hjælper med at helbrede sår og mindre forbrændinger og for at forhindre ardannelse efter en skade eller operation. På grund af triterpenoiderne kan det også bidrage til at styrke huden, øge blodgennemstrømningen og dermed behandle hudsygdomme som akne og psoriasis. Derudover kan gotu kola være til gavn for forebyggelse og reduktion af stregmærker. Balch advarer dog, at visse enkeltpersoners gotu kola kan forårsage dermatitis, når de appliceres topisk.

Ifølge American Cancer Society har nogle foreløbige kliniske forsøg fundet at gotu kola kan forbedre dårlig blodgennemstrømning til benene og bidrage til at mindske hævelsen. Personer med en tilstand kaldet kronisk venøs insufficiens, karakteriseret ved hævelse af ben og fødder på grund af åreknuder og dårlig cirkulation, fik et ekstrakt af gotu kola. The gotu kola ekstrakt syntes at reducere lækage af blodkar, der bidrager til hævelse, og urten blev anset mere nyttigt end placebo. American Cancer Society advarer dog om, at der skal gøres mere forskning, og urter producerer ikke altid de samme fordele som ekstrakter fra dem.

Ernæringsmæssigt indhold

Liste over pålagte fordele

Aktuelle anvendelser

At behandle dårlig cirkulation og ben hævelse