Er kartofler sur eller alkalisk?

Afhængigt af de forbindelser, de producerer, når de metaboliseres, er alle fødevarer – med undtagelse af rent vand – enten syreformende eller alkaliske dannende i kroppen. Derfor har hver mad, du spiser, en midlertidig og minimal virkning på din krops pH-balance. Alkalisk dannende fødevarer understøtter din krops naturlige homeostase og bidrager til kritiske alkalireserver. Når der er overforbrug, udslipper syreformende fødevarer de alkaliske reserver og i sidste ende hælder din krops-pH væk fra sin naturlige alkaliske tilstand mod surhed. Kartoffel er en lavsyre, alkalisk dannende mad – afhængigt af hvordan du forbereder det.

Syreindhold

Økologisk syreindhold i næsten alle fødevarer er højt nok til at give dem sure værdier på pH-skalaen, som løber fra 0 til 14. Rent vand har en værdi på 7 og er neutral. Fødevarer med pH-værdier under 7 er sure, mens de værdier over 7 er basiske eller alkaliske. Syreholdige fødevarer er opdelt i to kategorier: højt syreholdige fødevarer eller dem med værdier lavere end 4,6 og lavsyreholdige fødevarer eller værdier mellem 4,6 og 6,9. Kartofler, som størstedelen af ​​grøntsager, er lavsyreholdige fødevarer med en pH-værdi på 6,1. Sammenlignet med kartofler, asparges er så sur, søde kartofler er lidt surere og ærter er lidt mindre sure.

PH og metabolisme

En fødevares pH-værdi er ikke vejledende for dens pH-natur i kroppen. Mens næsten alle grøntsager har lidt sure pH-værdier, er de fleste alkalisk dannende i kroppen. Dette skyldes, at den metaboliske proces ændrer karakteren af ​​nogle af fødevarens forbindelser, da den nedbrydes. Mange frugter og grøntsager indeholder f.eks. Kaliumcitrat, som bliver kaliumbicarbonat, en stærkt alkaliserende forbindelse, når den metaboliseres. Ifølge “The Acid Alkaline Food Guide” er kartofler moderat alkalisk dannende i kroppen. Bagt kartofler, herunder skindene, er de mest alkaliske, efterfulgt af Mos kartofler fremstillet med mælk og smør. Hjemmelavede stegte kartofler er lidt alkaliske, mens de fleste fastfoodfries er stærkt syreformende.

Surhed vs alkalitet

Celler og væv kræver et lidt alkalisk miljø at fungere ordentligt. Alkalisk dannende fødevarer omfatter urtete, mineralvand, de fleste grøntsager, urter, frugt og krydderier og nogle korn, bælgfrugter og nødder. Når du spiser syreformende fødevarer, herunder sukkerholdige fødevarer og drikkevarer, mejeriprodukter, alkohol, kaffe, kød, fjerkræ, fisk og de fleste korn, nødder og bælgfrugter, skal din krop buffer og fjerne de sure rester for at opretholde homeostase. En kost, der understreger syreformende fødevarer, kan føre til syreopbygning i dit væv, fordi kroppen har en begrænset daglig kapacitet til buffering og fjernelse af syrer. Fortsat syreopbygning kan resultere i kronisk lavkvalitets metabolisk acidose, en tilstand der er markeret med en lidt sur krops-pH. Ifølge “The Acid Alkaline Food Guide” sætter metabolisk acidose scenen for mange tilstande og sygdomme, herunder kræft, kronisk træthed og betændelse.

Overvejelser

Pesticider mindsker alkaliseringspotentialet for alle fødevarer. For at få det mest ernæringsmæssige og alkaliske potentiale fra kartofler, køb økologisk og forbruge huden, snarere end at skrælle skindene af konventionelle sorter. En økologisk bagt kartoffel krydret med persille, havsalt og bøf er langt mere alkalisk dannende i kroppen end en konventionel bagt kartoffel toppet med smør, creme eller ost. Havsalt, vegetabilsk salt og persille er stærkt alkalisk dannende i kroppen, ligesom de fleste urter og krydderier. Olivenolie er en anden alkaliserende mad, du kan bruge i stedet for smør for ekstra smag og rigdom. Smør, sur creme og ost er dog syreformende fødevarer. Hytteost er også lidt syreformende, men indeholder færre kalorier og betragtes som en sundere overflade.