Er jordnødder sunde for dit hjerte?

Til trods for deres navn er jordnødder hverken nødder eller ærter. De tilhører legume familien, som omfatter linser, kikærter og bønner. I modsætning til nødder, der vokser på træer, begynder jordnødder at vokse på jorden og til sidst grave under jorden, hvor de modnes. Jordnødder er ernæringsmæssigt tætte, i virkeligheden er jordnøddesmør ofte den valgmulige mad i polarekspeditioner, fordi den er høj i protein og kalorier og kræver ingen madlavning eller forberedelse. Interessant nok, mens jordnødder er rige på fedt, er fedtet, de indeholder, faktisk hjerte-sunde. Desuden bidrager moderat forbrug af jordnødder, selvom de er højt i kalorier, ikke til vægtforøgelse. Ifølge januar-udgaven af ​​”Ernæringsmetabolisme og hjerte-kar-sygdom” kan moderat møtrikforbrug faktisk hjælpe med vægttab.

I 2008 har P.M. Kris-Etherton og kolleger fra Pennsylvania State University gennemførte en samlet analyse af fire epidemiologiske undersøgelser foretaget i USA for at undersøge virkningen af ​​jordnødde og møtrikforbrug på koronar hjertesygdom. De fandt ud af, at forsøgspersoner med det højeste jordnødde- og nødforbrug havde en cirka 35 procent reduceret risiko for koronar hjertesygdom. Forfatterne tillægger dette til nødens kolesterolsænkende virkning og antioxidant- og antiinflammatoriske egenskaber. Næringsstoffer i nødder og jordnødder, der kan være ansvarlige for disse virkninger, omfatter protein, fiber, essentielle mineraler, herunder magnesium og andre gavnlige planteforbindelser, kaldet phytonutrients.

Et gennemgangspapir i november 2006-udgaven af ​​”British Journal of Nutrition”, der analyserede 17 forskellige fodrings-undersøgelser, rapporterede, at nødder reducerer kolesteroltalet betydeligt. Mens denne anmeldelse drejede sig om træmøtkonsumtion, forventes det, at resultaterne ville være de samme, hvis jordnødder blev konsumeret. Faktisk fandt en undersøgelse fra 2010 af M. Ghadimi Nouran og kolleger fra Shahid Beheshti University, Iran, at personer, der indtog 77 g jordnødder med deres sædvanlige kost i fire uger, havde en signifikant forbedring i forholdet mellem deres kolesterolniveau, hvilket reducerede Mængden af ​​”dårligt” kolesterol og forbedring af mængden af ​​”godt” kolesterol.

Aterosklerose eller fortykkelse af arterierne opstår, når LDL-kolesterol i blodet oxideres eller “beskadiges” af frie radikaler, som er til stede i miljøet og også produceres af kroppen. Et gennemgangspapir i september 2008-udgaven af ​​”Journal of Nutrition” rapporterer, at jordnødder er rige på vitamin E og phenoliske antioxidanter, og disse forhindrer LDL-kolesterol i at blive oxideret. Desuden er det meste af fedtet, der findes i jordnødder, monoumættet fedt, og denne type fedt er ikke modtagelig for oxidation, og det bidrager heller ikke til atherosklerose. Dette er den samme type fedt, der findes i olivenolie, som er kendt for sine hjertebeskyttende virkninger.

Jordnødder indeholder også resveratrol, en særlig phenolforbindelse, som også findes i rødvin. Resveratrol antages at være grunden til, at moderat forbrug af rødvin er forbundet med et fald i hjertesygdomsrisikoen. Ifølge V.R. Ramprasath og P.J. Jones fra University of Manitoba, Canada, udøver resveratrol anti-atherogene, antiinflammatoriske og anti-cancer-virkninger. Ramprasath og Jones rapporterer, at resveratrol også kan forhindre blodpladeaggregering, hvilket er en risikofaktor for hjerteanfald og slagtilfælde og kan regenerere E-vitamin, som yderligere styrker antioxidantvirkningerne.

Jordnødder og hjertesundhed

Kolesterol-sænkende fordele

Antioxidanter

Resveratrol