Citalopram og vægttab

Citalopram, der almindeligvis er kendt som mærket Celexa, er en receptpligtig antidepressiv medicin. Som en selektiv serotonin reuptake hæmmer virker det ved at øge niveauerne af serotonin i hjernen. Serotonin hæver humør og opretholder mental balance. Nogle mennesker taber sig, når de tager citalopram, selv om effekten som regel er lille. Kontakt din læge, hvis du taber for meget vægt, når du bruger denne medicin.

Vægttab Incidens

Under premarketing kliniske forsøg med citalopram var vægttab en hyppig hændelse hos deltagere, der tog citalopram i modsætning til en placebo, ifølge DailyMed. Mindst en ud af 100 patienter tabte vægt, mens de tog denne medicin. Det gennemsnitlige vægttab var dog kun 0,5 kg. Grupper, der fik placebo, havde generelt ingen ændringer i vægt.

Fordøjelses-bivirkninger

DailyMed tilbyder ikke en forklaring på hvorfor du kan tabe dig, mens du tager citalopram. Men nogle bivirkninger forbundet med denne medicin kan være forbundet med vægttab. I kliniske forsøg har 1,063 patienter taget citalopram i doser fra 10 til 80 mg dagligt, op til 21 procent i nogle undersøgelser oplevet kvalme og op til 4 procent oplevet opkastning. Fire procent af deltagerne afbrudt lægemidlet på grund af kvalme og 1 procent afbrudt det på grund af opkastning. Derudover udviklede op til 8 procent af deltagerne i nogle studier diarré, op til 5 procent fordøjelsesbesvær og op til 3 procent mavesmerter. PubMed Health viser også tab af appetit som en mulig bivirkning.

Amning Bekymringer

Som mange andre lægemidler passerer citalopram i modermælk, hvilket gør medicinen utilrådelig for ammende mødre. DailyMed noterer to rapporter om spædbørn, der oplever vægttab, mens de ammes af en moder, der tager citalopram. Et spædbarn blev helbredt, efter at kvinden holdt op med at tage stoffet, og der var ingen opfølgningsoplysninger i den anden sag. Hvis du tager citalopram og ønsker at amme, skal du og din læge afgøre, om du skal afbryde citalopram eller beslutte at forlade amning.

Overvejelser

Citalopram er forbundet med mange andre bivirkninger udover vægttab og fordøjelsesproblemer. Nogle mulige bivirkninger omfatter tør mund, døsighed, træthed, svedtendens, spænding, nervøsitet, muskel- eller ledsmerter og ændringer i kønsdrift eller seksuel funktion. Citalopram bærer en sort boks advarsel, fordi et lille antal børn, teenagere og voksne op til 24 år, der tog antidepressiv medicin under kliniske studier, udviklede suicidale tanker eller adfærd.