Bivirkninger af selleri

Selleri – videnskabeligt navn Apium graveolens – er en plante, hvis skarpe grønne stilke bliver spist både rå og kogte. Indfødt til Middelhavsområdet er det dyrket siden antikke græske tider. Selleri er en fælles bestanddel af vægttabsdiet, da det er lavt i kalorier og højt i næringsstoffer. Selleri frø er også nogle gange brugt som en urtemedicin. Der er dog nogle sundhedsmæssige bekymringer vedrørende selleri, som du bør være opmærksom på.

Allergiske reaktioner

Selleri er et meget almindeligt allergen, og reaktioner på det kan være livstruende. Hvis du er allergisk over for birk pollen eller mugwort, er du også tilbøjelig til at reagere på selleri. Symptomer kan omfatte kløe og udslæt, hævelse af ansigt, mund, tunge og svælg, svimmelhed og mavesmerter. En mere alvorlig reaktion, der kaldes anafylaktisk shock, er markeret af lynhårhed, en blodtryksfald, hurtig puls og vejrtrækningsbesvær. Anafylaktisk shock er en alvorlig medicinsk tilstand, som kan føre til koma og død. Madlavning påvirker ikke det allergifremkaldende potentiale i selleri.

lysfølsomhed

Selleri indeholder flere forbindelser kendt som furanocoumariner. Disse kemikalier gør huden til at være lysfølsom – det vil sige følsom over for stærkt lys, især sollys. Normalt sker denne reaktion på grund af intensiv håndtering, det er almindeligt blandt landbrugsarbejdere, for eksempel. Dermanet New Zealand rapporterer dog, at “indtagelse af disse kemikalier i selleri suppe kan forårsage generel solfølsomhed, flere mennesker har udviklet alvorlig solskoldning efter at have spist selleri suppe og derefter gået ud i solen eller til en garvning salon.

Nyreproblemer

Selleri er både rig på vand og et naturligt vanddrivende middel. Derfor bør folk med nyreproblemer overvåge deres selleriindtag, da overdrevent forbrug kan lægge ekstra belastning på deres nyrer. Rådfør dig med en læge, hvis dette er en bekymring for din.

Bekymringer for gravide kvinder

Gravide kvinder bør undgå store doser af selleri og sellerifrø, da det kan fremkalde blødninger og livmoderkontraktioner. Lejlighedsvis forbrug som led i en velafbalanceret kost er ikke et problem.