Bitter orange til vægttab

Bitter orange er et kontroversielt vægttab supplement. Det har i århundreder været brugt til at behandle forskellige sundhedsforhold, men for nylig er det skiftet til at fokusere mere på sin rolle i fedme. Der er noget videnskabeligt bevis på, at ingredienser fundet i bitter orange kan hjælpe med vægttab, men dets sikkerhed er tvivlsom.

Baggrund

Bitter orange, også kaldet citrus aurantium, Sevilla orange og sur orange, kommer fra et træ og er oprindeligt indfødt i Asien og Middelhavet, men nu dyrkes i varme omgivelser som Californien og Hawaii. Dens brug går tilbage i hundreder af år som et lægemiddeltilskud til lindring af forstoppelse, mavesmerter og kramper.

Anvendelser

Frugt og skræl anvendes typisk, selvom blomsterne og bladene til tider indarbejdes. Det kan tages oralt eller påføres huden som olie. I oral form er den tilgængelig som en kapsel, ekstrakt eller tablet. Olien, der kommer fra blomsten, hedder neroli, og den olie der kommer fra bladet hedder petitgrain. Det er blevet brugt på huden som en behandling for ringorm eller anden svamp. Nuværende orale anvendelser er til behandling af halsbrand, overbelastning, tab af appetit og vægttab, men der skal udføres yderligere undersøgelser for at teste dets effektivitet og sikkerhed.

Vægttab

Bitter orange indeholder en alkaloid kaldet synephrine, som ligner ephedra, et lægemiddel forbudt af Food and Drug Administration på grund af farlige forhøjet blodtryk. Det er uklart, om synephrin har samme grad af respons som ephedra. I et seks ugers studie, der blev offentliggjort i “Aktuel terapeutisk forskning”, gav forskere bitter orange, koffein og St. Johns Wort til en lille gruppe mennesker og placebo til en anden gruppe. Gruppen, der tog bitter orange, tabte en betydelig mængde af vægt, mens placebogruppen ikke viste, at bitter orange, koffein og St. John’s Wort har betydelige fedttab egenskaber.

Dosering

Der er ikke udført formelle undersøgelser på dosering af bitter orange, så det kan variere hos mennesker. Drugs.com siger, at et rimeligt vægttab kan opnås med 32 milligram per dag af synfrine hos overvægtige individer. Det anbefales at følge producentens etiket og ikke overstige den anbefalede dosis.

Advarsel

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i “The Annals of Pharmacotherapy”, viste forskere, at en enkeltdosis bitter orange øger hjertestyrken og blodtrykket i op til fem timer i forhold til placebo. Denne stigning i blodtryk kan forårsage hovedpine og migræne, svimmelhed, besvimelse og er undertiden forbundet med hjerteanfald eller pludselig død. Bitter orange kan også have dårlige reaktioner med over-the-counter og receptpligtig medicin. Tal til en læge, før du bruger.