Beroligende virkninger af koffein

Koffein er bedst kendt som et stimulerende lægemiddel, der hjælper dig med at holde dig vågen og fokuserer din hjerne, hvis du skal koncentrere dig om en opgave. Dette kemikalie har også beroligende virkninger på grund af den måde, det påvirker din hjerne. Sådanne virkninger er ikke så mærkbare som stimuleringen og energiforøgelsen, men de spiller en rolle i koffeinens afhængighed.

Koffein og dopamin

Dopamin er en neurotransmitter, der stimulerer behagelige følelser. Dette kemikalie fungerer på hjernen for at få dig til at føle sig godt, når noget positivt sker for dig, eller hvis du er tilfreds med et stort måltid, rapporterer Alice Park of Time Health. Flere lægemidler forårsager kunstigt denne effekt, herunder kokain, amfetamin og koffein. Dopamin tilføjer en rolig, glad følelse af koffeinens stimulerende virkninger.

Psykologiske virkninger

Koffein beroliger dig psykologisk, når du bruger det til at lindre en bestemt stressor. For eksempel kan du være bekymret for en stor prøve i skolen eller afslutte en vigtig arbejdsopgave, fordi du er træt. Hvis du tager koffeinpiller eller en energidrik eller endda drikker flere kopper kaffe, kan du roe dig selvom det også vækker dig, fordi du føler dig mere sikker på at du kan afslutte den nødvendige opgave.

Addictive Effects

Koffeinens vanedannende virkninger forårsager agitation, når du ikke tager stoffet og roer, når du endelig drikker en kop kaffe, tag en cola eller kop eller te med et andet koffeinholdigt produkt. Kraftige kaffedrikkere og andre, der bruger meget koffein hele dagen, vågner ofte op med at være sløv, irritabel og agiteret, fordi stoffet arbejdede ud af deres systemer natten over. Disse mennesker føler sig roligere, når de har noget koffein på grund af deres legemes fysiske afhængighed af kemikaliet.

Koffeins tilbagetrækning

Koffeinafhængighed er alvorlig nok til at forårsage abstinenssymptomer, der påvirker dig fysisk og agiterer dig psykologisk. Almindelige virkninger omfatter hovedpine, kvalme, muskelstivhed og smerte, ifølge Johns Hopkins Medicine. Mange koffeinbrugere får influenzalignende symptomer, når de holder op med at bruge stoffet. Du bliver også irritabel, søvnig, deprimeret og har nedsat koncentration under koffeinudtagning. Du føler dig mentalt rolig, og de fysiske symptomer løser sig selv, når du begynder at indtage koffein igen.

Du kan slå koffeinafhængighed og vende tilbage til en tilstand af ro uden stoffet, hvis du venter udtagssymptomerne. Du lider de mest intense effekter inden for 24 til 48 timer, når du holder op med at bruge koffein, rådgiver Johns Hopkins Medicine. Tilbagetrækningsvirkningerne kan vare så længe som ni dage, men de sænker gradvist og til sidst stopper helt.

Overvejelser