Årsager til hoste og åndenød

Hoste og åndenød er almindelige symptomer og indikerer undertiden forekomsten af ​​en alvorlig underliggende sygdom. Disse symptomer skyldes normalt problemer i dit hjerte eller lungerne, men de kan også forekomme med andre lidelser. Tilstedeværelsen af ​​andre symptomer, der kan ledsage en hoste og åndenød og resultaterne af din fysiske undersøgelse, hjælper din læge med at begrænse listen over mulige årsager. Adskillige advarselsskilte i forbindelse med hoste og åndenød bør bede dig om at søge øjeblikkelig lægehjælp.

Congestive Heart Failure

Dit hjerte pumper blod fra lungerne, hvor det optager ilt til resten af ​​din krop, som har brug for ilt for at overleve. Når dit hjerte ikke virker ordentligt, kan væske fra dit blod komme tilbage i lungerne. Denne væske reducerer iltningen af ​​blod, som normalt opstår i lungerne, hvilket forårsager åndenød og hoste. En almindelig hjertesygdom, der kan forårsage disse symptomer, er hjertesvigt. Dette kan skyldes en levetid på højt blodtryk eller fra skade på de små arterier, der forsyner hjertet som et resultat af højt kolesteroltal.

Andre hjertebetingelser

Andre hjerterelaterede tilstande kan også forårsage hoste og åndenød, sammen med andre symptomer. For eksempel kan et hjerteanfald forårsage hoste og åndenød, normalt ledsaget af central brystsmerter, kvalme eller sved. Inflammation af hjertemusklen eller sækken omkring hjertet – kaldet henholdsvis myocarditis og perikarditis – kan også forårsage hoste og åndenød, hvis de er alvorlige nok til at svække hjertets normale pumpeevne. Myokarditis og perikarditis er normalt resultatet af en virusinfektion.

Akutte lungeinfektioner

Lung infektioner forårsager ofte hoste og åndenød. Lungebetændelse er en akut infektion i lungen, der kan forårsages af bakterier, vira eller svampe. Lungebetændelse forårsager åndenød, fordi infektionen hæmmer den normale proces af iltudveksling, der sker i en sund lunge. Hoste er en normal reaktion på noget fremmed, der finder sin vej ind i din lunge – din lunges måde at sige “Få det ud af mig!” Lungebetændelse forårsager normalt også feber. Pertussis, eller kighoste, er en anden type lungeinfektion, der kan forårsage intens hoste med ledsagende åndenød. Med kighoste kan hosteproblemer vare minutter ad gangen efterfulgt af en karakteristisk “whip”, der genereres som det syge indåndes hurtigt og dybt.

Kroniske lungesygdomme

Kronisk obstruktiv lungesygdom, eller KOL, er kendetegnet ved langsom forværring af åndenød ved anstrengelse og en hoste, der er produktiv af slim. KOL udvikler typisk efter år med eksponering for cigaretrøg. KOL kan også forårsage akut forværring af hoste og åndenød under en opblussen. Dette sker ofte som reaktion på en infektion. Astma kan også forårsage hoste og åndenød. Ligesom COPD er et akut astmaangreb præget af kortpustetid, hoste og hvæsen. Astma kan forværres ved rygning, men i modsætning til KOL er det ikke forårsaget af rygning.

Kræftfrie og ikke-cancerøse tumorer i lungerne kan blokere og irritere luftveje, hvilket fører til hoste og åndenød. Kræftlunge tumorer kan opstå fra lungerne selv eller spredes til lungerne fra kræft i andre organer, som prostata eller bryst. Andre symptomer på kræft i lungerne omfatter utilsigtet vægttab, træthed og hoste op i blodet.

Lungeemboli, eller PE, fortjener særlig omtale som en årsag til hoste og åndenød. En PE er en blodprop, der har fundet vej til dine lunger. Ud over hoste og åndenød kan en PE forårsage dit hjerte at køre og smerte med dyb inspiration. Hvis blodproppen er stor, kan en PE være dødelig, hvis den ikke diagnosticeres og behandles med det samme.

Mindre almindeligt kan sygdomme uden for hjertet og lungerne også forårsage hoste og åndenød. Lever- og nyresygdomme er to eksempler. Sepsis – en overvældende systemfuld infektion – kan også forårsage åndenød og hoste, hvis det degenererer til akut respiratorisk nødsyndrom eller ARDS.

Røde flag – symptomer, der skal bede om en øjeblikkelig evaluering af en læge – inkludere åndenød i ro, øge åndenød med anstrengelse, høj feber, hoste blod og svimmelhed eller svimmelhed. Eventuelle pludselige vejrtrækninger kræver en nødhjælp.

Lungetumorer

Lungeemboli

Andre årsager

Advarsler