Anaerob respiration vs aerob respiration er påvirket af hjertefrekvensen

Cellular respiration er den proces, der opstår, når glucose omdannes til adenosintrifosfat eller ATP. Dette kemikalie giver energi til din krops arbejdsmuskler. Afhængigt af din træningsintensitet udføres din krops respirationsproces på en af ​​to måder, aerob eller anaerob.

Aerob betyder “med ilt”. Aerob træning og aktiviteter er karakteriseret ved en lidt forhøjet hjertefrekvens, der gør det muligt at fortsætte aktiviteterne i lange perioder. Aerob åndedræt bruger bæredygtige veje til at skabe energi til dine muskler. Oxygen gør det muligt for din krop at omdanne glukose til ATP mere effektivt uden at skabe overskydende affaldsprodukter. Under aerobe aktiviteter øges din puls for at give det nødvendige ekstra ilt, men ikke så højt, at det er uholdbart.

Anaerob betyder “uden ilt”. Anaerob øvelse består normalt af højintensive aktiviteter, herunder sprint- og vægtløftning. Under disse aktiviteter kan din krop ikke give nok ilt til at tage højde for normal aerob åndedræt. Din puls hæver til næsten maksimale niveauer, forsøger at pumpe mere iltet blod, men det kan ikke holde op. På dette tidspunkt sparker anaerob respiration ind, konverterer glucose til ATP og skaber et affaldsprodukt kendt som mælkesyre. Din krop kan kun absorbere så meget mælkesyre før dine muskler kramper og griber. Derfor er anaerob åndedræt kun bæredygtig i korte perioder.

Din målpuls er fra 50 procent til 85 procent af din maksimale puls. Denne serie giver grundlag for at bestemme din ideelle træningsintensitet til forbedring af kardiovaskulær fitness og giver også en generel oversigt over dine aerobiske og anaerobe pulszoner. Dine aerobe pulszoner er fra 50 procent til 75 procent af din maksimale puls. Din krop begynder at bruge anaerob respiration på omkring 75 procent af den maksimale hjertefrekvens og op. Maksimal hjertefrekvens for mænd er 220 minus alder. For kvinder er max puls 206 minus 88 procent af alderen.

Både aerob og anaerob respiration vedrører forskellige træningsniveauer, hver med egne fordele. Aerob træning brænder flere kalorier fra fedt, hvilket gør det ideelt til vægttab. Anaerob træning brænder flere kalorier fra glukose, hvilket hjælper med at opbygge muskelstyrke. Begge typer motion forbedrer din kardiovaskulære fitness. Kombination af de to kan føre til lavere niveauer af kolesterol og blodtryk, hvilket forbedrer dit hjertes sundhed og reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdom.

Aerobisk respiration

Anaerob respiration

Mål hjertefrekvens

Fordele