Akkee næringsinformation

Trods det faktum, at det er giftigt, er ackee den nationale frugt fra Jamaica og stjernen af ​​populære hjem kogte retter. Denne lyse røde bær vokser på et træ, der har sin oprindelse i Vestafrika. Purdue University noterer sig, at frugten vokser i andre caribiske øer, såsom Haiti og Bahamas. Det vokser også i Florida og Sydamerika. Jamaica eksporterer frugt til Det Forenede Kongerige, hovedsagelig til forbrug af udlændinge, der bor i udlandet.

Identifikation

Akkes videnskabelige navn er Blighia sapida, og det er medlem af sapindaceae plantefamilien. Da træet er rejst bredt, har det nogle andre steder et andet navn. Disse omfatter akee æble, vegetabilsk hjerne, aki og variationer i fransk og spansk. De arils eller frøcoats har en lidt nutty smag.

Funktioner

Frøene af træets frugt er giftige, og du kan ikke spise den pulpy aril inde i ackee frugten, indtil den modnes. Når det er åbent naturligt og arilerne udsættes for sollys, er arilerne ikke længere giftige.

Fordele

Den Pan American Health Organization, PAHO, siger, at ackee er en god kilde til stearinsyre, linolsyre og palmitinsyrer. Disse fedtsyrer udgør 55 procent af de samlede fedtsyrer i akkissen og giver en let tilgængelig kilde til fedtsyrer i den traditionelle jamaicanske kost. Det har ikke mættet fedt eller kolesterol. En 3,5 oz. Servering af akkee vejer 100 g og har 151 kalorier, med 9,5 g kulhydrater og et proteinindhold, der ligger i området fra 2,9 g til 8,9 g, ifølge University of Florida. Det vigtigste vitamin i akkee er niacin, der spænder fra 1,1 g til 3,9 mg. Ackee har 30 mg vitamin C og spor af folacin, riboflavin og thiamin. Den indeholder 270 mg kalium, 98 mg fosfor, 35 til 83 mg calcium og op til 5 mg jern. Det har 1 mg zink sammen med 240 mg natrium.

effekter

Giften i akkæ frø og under-modne ariler forårsager opkastning efterfulgt af kramper. Bivirkningerne kan resultere i koma og død. PAHO fastslår, at aminosyrernes hypoglycin A og B får frugten til at være toksisk. Hypoglycinindholdet mindskes, når sollyset når de modne ariler.

Spise det

Purdue siger, at folk, der spiser akk, ofte parboler arilerne i mælk eller saltet vand, og sautér dem i smør. I Jamaica er akkee og saltet torsk en populær morgenmadskål. De får også tilsat stews og spises med vegetabilske retter. I nogle lande, folk curry akkee eller spise det rå.