Afbalanceret kost for levercirrhose

Levercirrose er præget af kraftig ardannelse, der forhindrer leveren i at fungere normalt. Det kan skyldes en række årsager, hvor de mest almindelige i USA er alkoholmisbrug og hepatitis C, rapporterer National Clearinghouse Information Clearinghouse. Forringet leverfunktion og de deraf følgende komplikationer kræver kosttilpasninger til at håndtere disse problemer. Pas på eventuelle alternative, ubegrundede ernæringsmæssige terapier, der kræver drastiske kosttiltag, især dem der kræver store mængder urter – ligesom nogle lægemidler kan nogle urter også forårsage leverskade.

Mange mennesker, der lider af cirrose, lider af en vis underernæring på grund af faktorer som manglende appetit, leverens reducerede evne til at assimilere næringsstoffer og dårligt planlagte kostvaner. Du bør arbejde med en registreret diætist, der har erfaring med at arbejde med cirrose patienter. En diætist kan hjælpe dig med at planlægge en ernæringsmæssig sund kost, der tager højde for fødevarestriktionerne baseret på din sygdomsstadie og komplikationer, du oplever personligt såvel som dine madpræferencer. Dette vil sikre, at du får de kalorier og næringsstoffer du har brug for. Mens god ernæring er vigtig for alle, bliver det afgørende, når man lider af kroniske sygdomme.

Din krop kræver protein til en række formål, herunder opbygning af muskelmasse. Hvis du har cirrose, har du brug for protein af høj kvalitet til reparation af beskadigede væv. Når protein brydes ned, skaber det imidlertid giftige biprodukter som ammoniak og andre stoffer, som en sund lever normalt kan filtrere ud. Hvis du har cirrose, kan din lever ikke håndtere dette job effektivt. Toksiner kan opbygge i blodbanen og rejse til hjernen, hvilket forårsager forvirring og hukommelsestab. Din diætist og læge kan tilbyde vejledning om, hvor meget protein du skal spise. Dr. Arthur Schoenstadt, der skriver til eMed TV, siger, at forskning har vist, at cirrhosispatienter synes at lide færre komplikationer, når de spiser mere vegetabilske proteiner som tofu og bønner og ikke-kød animalske proteiner som æg og mejeri.

Cirrose kan forårsage en tilstand, der kaldes ascites, hvilket fører til væskeopbygning i maven. Spise for meget natrium vil forværre ascites, da det opfordrer din krop til at bevare væske. Hvis du lider af ascites, skal du begrænse dit natriumindtag til ca. 2.000 mg dagligt, ifølge American Dietetic Association. At læse fødevareetiketter har stor betydning, da det meste af saltet i din kost kommer fra kommercielt fremstillede varer som dåse og frosne middage. ADA anbefaler at vælge varer, der har mindre end 300 mg natrium pr. Portion. Din bedste indsats for at begrænse natriumindtag indebærer at spise så mange friske, ubearbejdede fødevarer som muligt – de indeholder ofte små mængder salt, så du behøver ikke at overvåge observeret hvert milligram.

Ifølge den britiske leveren tillid, en non-profit organisation, der giver information og forskning om leversygdom, kan nogle mennesker med cirrhosis lider af højt blodsukker, hvilket kan føre til diabetes. Hvis du har dette problem, skal du vælge sundere kulhydrater som fuldkorn, frugt og grøntsager og skære på raffinerede kulhydrater som hvidt brød samt sukkerrige cookies, kager og slik. Din diætist og læge vil hjælpe dig med at udarbejde en plan for at få højkvalitets carbs.

Forringet leverfunktion kan øge din modtagelighed for infektion, hvilket betyder at du bør undgå fødevarer, der er mere tilbøjelige til at indeholde skadelige bakterier og andre mikrober. Spis ikke rå eller upasteuriserede mejeriprodukter, frugt- eller grøntsagssafter, rå eller underkogt kød, æg, fisk eller tofu eller råspirer. Vask alle frugter og grøntsager, før de spiser dem.

Cirrhosis kan nedsætte din appetit, ascites kan gøre det vanskeligt at spise store måltider. Spiser mindre måltider hele dagen i stedet for at forsøge at tvinge tre store, kan hjælpe dig med bedre at opfylde dine daglige kaloriebehov. Når du har lyst til, at du ikke kan spise meget, skal du vælge kalori-tætte fødevarer som fedtfattig mejeri for at maksimere kaloriindtaget. Drikke kosttilskud kan også hjælpe dig med at opfylde dine ernæringsmæssige krav.

Arbejder med en registreret diætist

Protein Overvejelser

Natriumindtagelse

Kontrol af blodsukker

Reducere risikoen for infektion

Spise Tips