5 typer dopaminreceptorer

Dopamin er et naturligt forekommende kemikalie i kroppen, der virker som en neurotransmitter og neurohormon. Det påvirker primært bevægelseskontrol, følelser og hjernens nydelses- og belønningscentre. Det aktiverer fem dopaminreceptorer, D1 til D5, som findes i hele hjernen og kroppen. Receptorerne klassificeres i enten den D1-lignende receptorfamilie eller den D2-lignende receptorfamilie baseret på morfologiske, farmaceutiske og funktionelle egenskaber.

D1

Dopaminreceptoren D1 (Drd1) er et medlem af den D1-lignende receptorfamilie og er den mest almindelige dopaminreceptor i centralnervesystemet. Receptoren findes i cortex, striatum og limbic system i hjernen og i hjerte-kar-systemet. Når dopamin binder D1-receptorer, regulerer det vækst og udvikling af neuroner i hjernen og spiller en rolle i adfærdsmæssige reaktioner. Det modulerer også virkningerne af dopaminreceptor D2.

D2

Dopaminreceptor D2 (Drd2) er et medlem af den D2-lignende receptorfamilie. Det kan findes på en række steder i hjernen med den højeste koncentration i de basale ganglier. Den basale ganglia består af en gruppe af strukturer og funktioner i motorstyring og læring. Mutationer i D2-receptoren er blevet impliceret i bevægelsesforstyrrelsen myoklonusdystoni og skizofreni, ifølge National Center for Biotechnology Information. Sammen med dopaminreceptor D1 er det involveret i forstærkende virkninger af stofmisbrug, ifølge en artikel i fysiologiske anmeldelser.

D3

Et medlem af den D2-lignende receptorfamilie, dopaminreceptor D3 (Drd3), udtrykkes maksimalt i to regioner af det limbiske system kaldet Calleja-øerne og nucleus accumbens. Disse to regioner er involveret i forstærkende virkninger af behagelige aktiviteter og mange slags følelser som latter og afhængighed. Ifølge NCBI er mutationer i denne receptor forbundet med stigninger i modtagelighed for arvelig essentiel tremor 1, en form for bevægelsesforstyrrelse.

D4

Et andet medlem af den D2-lignende receptorfamilie er dopaminreceptor D4 (Drd4). Denne receptor er et mål for medicin, der er angivet til behandling af skizofreni og Parkinsons sygdom, betingelser, hvor dopamin dysregulering er impliceret som årsag. Receptoren har vist sig at være involveret i sonderende adfærd og motorisk koordinering. Ifølge NCBI er mutationer i Drd4 forbundet med opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse og autonomt nervesystem dysfunktion.

D5

Dopaminreceptor D5 (Drd5) er det andet medlem af den D1-lignende receptorfamilie. Receptorerne er primært lokaliseret i det limbiske system i hjernen. Det limbiske system er en region i hjernen indeholdende strukturer som hippocampus og amygdala. Regionen spiller en rolle i en række funktioner som følelser og adfærd, langsigtet hukommelse og lugt. Ifølge NCBI har D5-receptorerne en meget højere affinitet for dopamin sammenlignet med D1-receptorerne, hvilket betyder, at de lettere binder til dopamin-neurotransmittere.